Od słodkiego do słonego

Tłusty czwartek (schmotziger Donnerstag) bez pączków – nie do pomyślenia! Foto: Piotrus

Niegdyś końcówkę karnawału rozpoczynał mięsopust, a dziś tłusty czwartek czy śląski kozelek albo prawosławna Maslenica, a trwa przez prawie tydzień. Po nim - wyodrębniono także: „smalcową niedzielę”, „błękitny poniedziałek” i „ostatni wtorek”. Lecz błędem byłoby doszukiwać się religijnego ( głównie chrześcijańskiego) podłoża tych tradycji. Z historycznych przekazów obrzędów wynika, że zwyczaje te gościły w Polsce pogańskiej. Były związane z pożegnaniem zimy. Na stołach pojawiały się pączki z ciasta chlebowego ze słoniną. Bardzo podobnie wyglądały zwyczaje starożytnych Rzymian, którzy wspomnianą potrawę obficie popijali winem. Tradycja przetrwała do dziś także w wielu rejonach świata.

Więcej znajdziecie Państwo TUTAJ

Niemczy z Piły